ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΟΦΙΟΛΙΘΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ (μέγιστο 100 άτομα)

Στις 18 Μαΐου 2018 θα γίνει ξενάγηση σε χώρους του Γεωπάρκου Τροόδους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η εκδρομή αυτή έχει ως στόχο να σας ξεναγήσει στα πετρώματα του πιο σημαντικού παγκοσμίως τμήματος ωκεάνιου φλοιού, που δημιουργήθηκε πριν από 92 έως 82 εκατομμύρια χρόνια και σιγά-σιγά αναδύθηκε στην επιφάνεια και αποτελεί σήμερα την οροσειρά του Τροόδους. Η μελέτη των πετρωμάτων αυτών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της θεωρίας της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών, της κατανόησης της δημιουργίας και εξέλιξης νέων ωκεανών, καθώς επίσης της γένεσης σημαντικών κοιτασμάτων.

Θα περπατήσουμε πάνω στο βυθό του αρχαίου ωκεανού, όπου λάβα εκχύθηκε για να σχηματίσει τα ηφαιστειακά πετρώματά του, ενώ θερμά διαλύματα έκβαλαν για να σχηματίσουν τα χαλκούχα κοιτάσματά του στην περιοχή μεταξύ Καλού Χωριού Ορεινής και Μιτσερού καθώς και στη Σκουριώτισσα, όπου εκεί για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια υπήρξε μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως μαρτυρεί μεγάλος σωρός αρχαίας σκουριάς, που θα επισκευφθούμε.

Εν συνεχεία θα περιπλανηθούμε κατά μήκος της κοιλάδας της Σολέας, που αποτέλεσε άξονα διεύρυνσης του αρχαίου ωκεανού, κατά μήκος του οποίου έχουν καταγραφεί μοναδικές διαδικασίες στα πετρώματα της περιοχής, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των τότε τεκτονικών πλακών.

Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς τα πάνω για να δούμε πετρώματα που σχηματίστηκαν μέσα στο φλοιό της γης, θα φθάσουμε στο μεταλλείο του Αμιάντου, και θα συνεχίσουμε έως την κορυφή του Ολύμπου, όπου εμφανίζονται πετρώματα του Ανώτερου Μανδύα, τα οποία μετά από ένα ανοδικό ταξίδι δεκάδων χιλιομέτρων βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα σημεία της οροσειράς και φιλοξενούν μεταλλικά και αμέταλλα ορυκτά, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μεταλλευτική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η γεωλογία του Τροόδους σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά, οικολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθιστούν το Γεωπάρκο Τροόδους ένα μοναδικό μνημείο της γεωλογικής κληρονομιάς της Γης.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΟΦΙΟΛΙΘΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ!

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής στο πιο κάτω σύνδεσμο.

Field trip 2ou Sinedriou Geoparkon.pdf