Τα Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου (το Τρόοδος, η Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελµός- Βουραϊκός, ο Βίκος Αώος και η Σητεία) είναι περιοχές που διαθέτουν µνηµεία γεωλογικής κληρονοµιάς παγκόσµιας αξίας, βοηθούν στην κατανόηση και αντιµετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβληµάτων και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιοχής τους, µε απώτερο στόχο τη βιώσιµη τοπική ανάπτυξη.

Η έκθεση «Μνήµες Γαίας - Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου» παρουσιάζει τα εντυπωσιακά γεωλογικά µνηµεία που φιλοξενούν µε έµφαση στα τέσσερα γεωπάρκα του έργου GEO-IN, τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οµορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που σµίλεψαν τα τοπία σε συνάρτηση µε το χρόνο και διαµόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστηµάτων και του πολιτισµού από την προϊστορία µέχρι τις µέρες µας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται γεωλογικά και φυσικά µνηµεία µε διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωµορφές, γεωλογικοί σχηµατισµοί, απολιθωµένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, αναδυµένες ακτές, κοιλάδες, απολιθώµατα σπονδυλωτών και ασπονδύλων. Οι γεώτοποι αυτοί αποτελούν µοναδικά τεκµήρια της ιστορίας της Γης και της γεωιστορικής εξέλιξης της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για µια έκθεση που είναι σχεδιασµένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστηµονική ενηµέρωση, προσαρµοσµένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της µε στόχο να µας µεταφέρει όλους µας νοερά σε ανεξερεύνητα µονοπάτια της ιστορίας της Γης.

Η έκθεση πέρα από την επιστηµονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα µοναδικό εργαστήρι για µαθητές όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγµατοποιούνται καθηµερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράµµατα και επιστηµονικές ενηµερωτικές δράσεις προσκαλώντας µικρούς και µεγάλους να ανακαλύψουν τον µαγικό κόσµο των γεωπάρκων µέσα από δηµιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Η έκθεση «Μνήµες Γαίας - Παγκόσµια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου» υλοποιείται στα πλαίσια της πράξης «Γεωτουρισµός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύµιο GEO-IN του Προγράµµατος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑ∆Α – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 µε τη συγχρηµατοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η περιοδική ΕΚΘΕΣΗ «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ» θα φιλοξενηθεί από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 25 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα Ειρήνης του Δήμου Λευκωσίας (τέλος οδού Λήδρας, Λευκωσία). Tα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 6:00μ.μ. στην αίθουσα «Ειρήνη» τα οποια θα τελέσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα. Κλέλια Βασιλείου.


Μετά την τέλεση των εγκαινίων θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με τοπικά προϊόντα από τις επιχειρήσεις του Γεωπάρκου Τροόδους. Π.Α. μέχρι τη Τετάρτη 8 Μαϊου 2019 στο τηλέφωνο 22952043 ή ηλεκτρονικά στο info@anetroodos.com.

Πρόσκληση εγκαινίων έκθεσης ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ.pdf
@EKTHESI_ENTYPO_GEOPARKA_NISIOTIKA_www.pdf